Restauracja Salto Hotelu Rialto ***** w Warszawie

Wizytując w zeszłym tygodniu restaurację Salto byłem bardzo ciekaw: klasy, serwisu, obsługi. Zamawiając stolik na sobotni wieczór nie zdawałem sobie sprawy z profesjonalizmu i wysokiej jakości obsługi. Przywitano nas i zabrano nasze płaszcze do szatni. Kelnerka dała nam możliwość wyboru stolika. Zamówilismy herbatę serwowaną w „potkach”, czyli dzbankach herbacianych. Byłe zaskoczony jak wiele smaków herbat posiada restauracja. Zamówiliśmy desery. Do wyboru  3 różne desery o różnorakim doborze smaków. Wiedza technologiczna kelnerki serwującej nam desery była na poziomie wiedzy bardzo dobrego szefa kuchni. Doskonale znała przyrządzane desery i  technologie obróbki produktu. Wysokiej jakości czekolada wytrawna i kmin połączone z lodami o herbacianej nucie Yerba mate, nadała niecodzienny smak. Desery serwowane na designowych kamiennych talerzach robią wrażenie wysokiego kunsztu kulinarnego. Drugi deser to orzech włoski, śliwka kasztan, jałowiec. Smak orzecha to oczywiście krem orzechowy zalany w silikonowej formaline przypominającej skorupę orzecha.  Byłem przekonany o leżącym orzechu, jako garnier. Przy takiej klasie szefa kuchni można  być tylko dumnym, prowadząc taką restaurację. Kunszt argentyńskiego szefa kuchni Martina Gimenza Castro to wysokiej klasy mistrzostwo kulinarne. Wspomnę jeszcze o sommelierze na sali, posiadającym własny stolik wina i serwującym ten trunek  z niesamowitym kunsztem,  dobierając odpowiednie wino do wybranej potrawy. Pełna atencja obsługi świadcząca o klasie wytworności restauracji.

Wystrój restauracji w meble art deco sprawia, że jesteśmy przeniesieni w czasie o 90 lat wstecz. Fotografie argentyńskiego Tanga informują z jakiego kraju pochodzi  szef kuchni.

Hotel Rialto Salto Restaurant zdj. Latek Hotels

Hotel Rialto Salto Restaurant zdj. Latek Hotels

Dwa dni temu, 16 kwietnia 2016 Martin Gimenez stworzyl pokaz kuchni na cztery ręce. Kulinarny pokaz kunsztu mistrza, muskającego nasze podniebienia mogliście zobaczyć, wydając 455 PLN za osobę. Polecam wam odwiedzić  restaurację Saltoi przekonać się o niecodziennych smakach. Kuchnia zrobi na was z pewnością niesamowite wrażenie. Restauracja Salto została wyróżniona w przewodniku Michelin oraz w przewodniku Gault Milleu, w którym dostała dwie czapki kucharskie.

Restauracja Salto deser orzechowy zdj. Latek Hotels

Restauracja Salto deser orzechowy zdj. Latek Hotels

Hotel Rialto Restauracja Salto

Reklamy

One thought on “Restauracja Salto Hotelu Rialto ***** w Warszawie

  1. Pingback: Kraków – rozwój turystyki i lokalizacji eventowych | LATEK HOTELS hotelowe dylematy dla pasjonatów hotelarstwa, podróżników

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s